Ondertussen ben ik bijna twee weken in Guatemala. Na een reis van zo´n veertien uur, kwam ik in de avond aan in Guatemala-stad. De volgende ochtend ben ik samen met een collega naar het kantoor geweest en hier heb ik met iedereen kennisgemaakt. Vervolgens zijn wij naar Antigua gegaan voor mijn Spaans lessen. Iedere doordeweekse dag heb ik zeven uur les en de eerste twee weken zitten er alweer bijna op.

In Antigua verblijf ik bij een familie. Er zijn hier nog twee studenten en zij gaan naar een andere school. Ik eet samen met de familie en de andere studenten, behalve op zondag. Hier is de lunch de grootste maaltijd van de dag en in de middagpauze, die twee uur duurt, loop ik terug naar de familie voor een warme maaltijd. Ik vind het heerlijk om in de middag al warm te eten. Dit deed ik vaak in Nederland ook al, alleen is het hier natuurlijk nét een beetje anders. Hier eten ze veel rijst, maistortilla’s en een puree van bruine bonen: frijoles. Daarnaast heb ik al andere lokale lekkernijen gehad, zoals tamal of chuchitos en taco’s.

Antigua is een prachtige stad met verbogen schatten. Antigua ligt wat lager en is omringd door bergen en vulkanen. Het is geen wonder dat deze stad is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad werd halverwege de 16e eeuw gesticht door de Spaanse veroveraars. Alleen deze stad werd eind 18e eeuw getroffen door een zware aardbeving die grote delen van de stad in puin legde. De ruïnes zijn op de dag van vandaag zichtbaar en een trekpleister voor toeristen.

Mijn eerste indrukken van Guatemala en met name Antigua zijn heel positief. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en het is heerlijk om rond te lopen in Antigua. Wat mij het eerste opviel is dat bijna alle auto´s hier geblindeerd zijn. Het is onmogelijk om een auto binnen te kijken. Dit is natuurlijk voor hun eigen veiligheid, zodat ze niet overvallen worden. Tegelijkertijd vind ik het juist ook onveilig aanvoelen. De inzittenden zijn altijd anoniem, of er nu één iemand inzit of vijf personen. Daarnaast als ik bijvoorbeeld wil oversteken en een auto stopt, weet ik nooit zeker of de auto afremt omdat de bestuurder mij voor wilt laten gaan of op zijn telefoon kijkt.
Verder zijn hier veel festiviteiten. Deze gaan gepaard met veel vuurwerk, met name ‘bombas’. Dit is vuurwerk met een hele harde knal wat je gedurende de avond vaker hoort.
Ik heb mijn eerste mini aardbevinkje hier meegemaakt, denk aan het beetje schudden of trillen van het huis. De locals maken een onderscheid tussen wat trillingen en een aardbeving. Dat laatste betekent dat de hel hier los barst en dat was het dus zeker niet.

Tot slot ben ik goed op weg met mijn Spaans en vind ik langzaam maar zeker mijn draai hier. In de weekenden hang ik lekker de toerist uit en geniet ik met volle teugen van deze prachtige stad. Ik kijk enorm uit naar wat me nog allemaal te wachten staat!